200 g žaludové mouky
200 g čirokové mouky
100 g ovesné mouky
500 g medu
2 žloutky
125 g třtinového
moučkového cukru
1 lžička jedlé sody
2 lžíce perníkového
koření
+ mouka na podsypání
Postup:
Med zahřejeme a
horký ho vmícháme ke směsi muk. Takto zpracované těsto necháme odležet do
vychladnutí, (případně ho můžeme uchovat několik dní v lednici a dokončit ho
později).
Po vychladnutí do
těsta vmícháme žloutky, cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Těsto necháme
odležet zhruba půl hodiny v lednici. Poté z něj vždy část odkrojíme a vyválíme
na cca 4 mm silnou placku. Před vyválením si dobře pomoučníme pracovní plochu,
protože těsto je hodně lepivé - s pravidelným podsypáváním vám to ale půjde
snadno.
Z těsta pak
vykrajujeme tvary, které vyskládáme na máslem vymazaný plech (nepoužívám pečící
papír, protože perníčky se na něm krabatí).
Perníčky pečeme v
troubě vyhřáté na 160°C cca 12 minut (do zlatova). Po vytažení z trouby je
ještě potřeme bílkem, aby se pěkně leskly. Vychladlé je skladujeme v krabici -
já k nim ještě přidávám celé jablko, aby z něj natáhly vlhkost a lépe se jim
měklo. :)
…a na závěr zdobíme
bílkovou polevou.
Žádné komentáře:
Okomentovat