neděle 4. prosince 2016

Medové perníčky

Ingredience:

200 g žaludové mouky
200 g čirokové mouky
100 g ovesné mouky
500 g medu
2 žloutky
125 g třtinového moučkového cukru
1 lžička jedlé sody
2 lžíce perníkového koření

+ mouka na podsypání

Postup:
Med zahřejeme a horký ho vmícháme ke směsi muk. Takto zpracované těsto necháme odležet do vychladnutí, (případně ho můžeme uchovat několik dní v lednici a dokončit ho později).

Po vychladnutí do těsta vmícháme žloutky, cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Těsto necháme odležet zhruba půl hodiny v lednici. Poté z něj vždy část odkrojíme a vyválíme na cca 4 mm silnou placku. Před vyválením si dobře pomoučníme pracovní plochu, protože těsto je hodně lepivé - s pravidelným podsypáváním vám to ale půjde snadno.

Z těsta pak vykrajujeme tvary, které vyskládáme na máslem vymazaný plech (nepoužívám pečící papír, protože perníčky se na něm krabatí).

Perníčky pečeme v troubě vyhřáté na 160°C cca 12 minut (do zlatova). Po vytažení z trouby je ještě potřeme bílkem, aby se pěkně leskly. Vychladlé je skladujeme v krabici - já k nim ještě přidávám celé jablko, aby z něj natáhly vlhkost a lépe se jim měklo. :)

…a na závěr zdobíme bílkovou polevou.



Žádné komentáře:

Okomentovat