Ingredience:
Šípky
Cukr (použila jsem
březový cukr)
Obecně platí, že na
1 kg šípků by mělo přijít 250 g cukru.
Postup:
Šípky omyjeme a
odkrojíme z nich špičku a bubáka. Uvnitř šípků jsou chloupky a malá semínka (v
každém je jich cca 10). Vnitřku se musíme určitě zbavit, jinak by nás při
konzumaci chloupky řezaly v krku (o semínkách nemluvě). Buďto můžeme šípky dát
vařit vcelku a vnitřku se pak zbavit při několikanásobném pasírování, anebo ho
vydloubat ručně. Jelikož nemám tak jemné sítko, zvolila jsem variantu dloubání.
Kdo má citlivější pleť, toho budou chloupky na kůži pěkně štípat a svědět.
Proto jsem na ruce natáhla dvoje rukavice (takové ty jednorázové gumové) a
svědění jsem se vyhnula. Šípků jsem měla cca 1,5 kg a celkově jsem je
vydloubávala asi 4 hodiny! :D Mákla jsem si pořádně, na příště si pořídím
pasírovač a zvolím variantu pasírování.
Když máme šípky
očištěné, vložíme je do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.
Vaříme cca půl hodiny, dokud nezměknou. Pak přichází na řadu pasírování,
vezmeme si cedník/sítko a vymačkáme přes něj šťávu z uvařených šípků. Zbytky,
které nám zůstaly v cedníku můžeme dát ještě jednou povařit s trochou vody a
pasírování zopakovat. Musíme z těch šípků přece vymačkat, co se dá, když nám
dali takovou práci při čištění.
Šťávu, kterou jsme
získali osladíme cukrem a dáme znovu vařit. Pokud se nám zdá málo sladká,
přidáme ještě cukr. Marmeládu vaříme ještě cca 15 minut, měla by nám krásně
zhoustnout, to se ale v mém případě nestalo. :D Každopádně postup je správný a
opravdu nevím, kde se mohla stát chyba. Možná jsem měla šípky už moc měkké,
neboť mi za 3 dny, co jsem je měla doma lehce uzrály. Možná je to tím březovým
cukrem, kdybych zůstala u třtinového, tak se to nemuselo stát, co já vím, třeba
má jinou konzistenci. Anebo jsem přidala moc vody. :D No hlavně, že jsem je 4
hodiny zbavovala dužiny… Ale čert to vem. Nakonec jsem vzniklou marmeládu, nebo
v mém případě topping nalila do nahřátých sterilizovaných sklenic a ještě dala
do hrnce s vodou zavařit cca na 15 minut. Po zavaření se sklenice dají dnem
vzhůru a nechají se vychladnout. Normálně se marmelády skladují ve tmě, suchu a
chladu, ale v případě mého řídkého toppingu jsem sklenice uložila raději do
lednice, kde nám teď zabírají pomalu celé horní parto. : ) Nicméně chuťově je
to pořádná lahoda. Marmeládu si sice na chleba nenamažu (stejně ho jím jen
výjimečně), zato si jí můžu přelít třeba lívance místo javorovým sirupem a to
je taky fajn. Takže příště tu bude pravděpodobně recept na lívance. :D
Žádné komentáře:
Okomentovat