sobota 3. září 2016

Tradiční jáhelník se švestkami

Nastala švestková sezóna, a tak vám přináším již druhý recept na jáhelník (švestky jsou pro něj typické). Mám z něj velkou radost, protože jak můžete vidět na fotce, vypadá daleko lépe než ten předchozí. A taky výborně chutná, doporučuji vyzkoušet! :) 


Ingredience:

400 g jáhel
cca 1 l mandlového mléka
5 lžic javorového sirupu
500 g švestek
2 jablka + 200 g jablečného pyré
skořice
špetka soli

Postup:

Jáhly spaříme v horké vodě, abychom se zbavili nahořklé chuti. Poté dáme vařit s mlékem + špetka soli. Vaříme do zhoustnutí tak, abychom dostali kašovitou směs. Podle chuti osladíme javorovým sirupem a necháme vychladnout.

Mezitím si nastrouháme jablka a vypeckujeme švestky. Jablka smícháme s jablečným pyré a dochutíme skořicí.

Do vymazané zapékací formy rozprostřeme zhruba polovinu jáhelné kaše. Nahoru poklademe půlky švestek, na ně rozetřeme jablečnou směs a přidáme druhou vrstvu švestek. Zakončíme vrstvou ze zbytku jáhelné kaše.


Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 45 minut.

TIP: Pro lepší chuť zkuste do ovocné vrstvy přidat ořechy.

Žádné komentáře:

Okomentovat