neděle 6. listopadu 2016

Kachno-knedlo-zelo

Kachna je vlastně úplně jednoduchá záležitost. Vstanete v 5 hodin ráno, dáte kachnu do trouby, kde ji necháte péct do oběda, a vy si jdete zase lehnout. Nebo to můžete udělat jako já a jít si zaběhat. : ) No, a pak strávíte další 3 hodiny nad zelím a nad knedlíkem. : D
Knedlík jsem dělala naštěstí už v týdnu, takže ve výsledku to zase tolik času nezabralo. Jo a ten knedlík měly být vlastně nočky, přesněji batátové nočky, které jsem zkoušela podle receptu ze Seznamu. Oni se mi ale ,,naštěstí" trošku rozvařili, takže vznikla pěkná tvarovací hmota, ze které se ten knedlík dal krásně vyrobit. A tak máme kachno-knedlo-zelo ve vší parádě a ještě k tomu trochu zdravěji. : )



Ingredience

Na kachnu
  • 1 kachna
  • Sůl
  • Kmín

Na zelí
  • 1 menší hlávka červeného zelí
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 1 cibule
  • Máslo
  • Hovězí vývar (nebo jen voda)
  • Šťáva z 1 řepy (může být také 1 dl červeného vína)
  • Sůl, pepř
  • 1 jablko
  • 3 lžíce pohankové mouky
  • Šťáva z 1 citrónu

Na batátové nočky (,,knedlík") - upravený recept ze Seznamu
  • 2 batáty
  • 1 vejce
  • 200 g ovesné mouky
  • 150 g jáhelné mouky
  • Sůl, pepř, majoránka, tymián, jiné bylinky


Postup:

Kachnu omyjeme a v případě, že chceme dělat vývar, který později použijeme k přípravě zelí, odkrojíme krk, biskupa a konce křídel. Odkrojky dáme stranou do kastrolu a zbylou kachnu ze všech stran osolíme (i zevnitř) a okmínujeme. Vložíme do pekáčku, přiklopíme a dáme péct do trouby (na nejnižším roštu) na 120°C cca na 6 hodin. Troubu už pak neotvíráme (ani na kukačku), kachny si prostě celých 6 hodin nevšímáme, až po upečení necháme ještě asi 10 minut dopéct bez víka, aby se nám na povrchu udělala krásně křupavá kůrčička.

Mezitím, co se peče kachna, si připravíme zelí. K tomu budeme potřebovat vývar. Odkrojky z kachny (krk, biskupa a konce křídel) zalijeme vodou a dáme vařit. Já jsem přidala ještě kostku zeleninového bujónu z DMka. Po uvaření dáme odstát.
V jiném kastrolu si na másle osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme kokosový cukr a následně nakrájené zelí. Za občasného míchání dusíme pod pokličkou cca 20 - 30 minut. Poté osolíme, opepříme a podlijeme šťávou z řepy, necháme dál dusit a občas podlijeme připraveným vývarem; (dusíme do úplného změknutí).
Dále přidáme nastrouhané jablko, zasypeme moukou a ještě chvíli dusíme (a podléváme vývarem).
Na závěr zelí doladíme podle chuti buďto cukrem nebo citrónem.

Během dušení zelí se můžeme vrhnout na batátové nočky. Základem jsou oloupané a na kostky nakrájené batáty uvařené v osolené vodě do měkka (vaří se 15 - 20 minut). Po uvaření slijeme vodu a necháme je vychladnout. Poté je rozšťoucháme, osolíme, opepříme, přidáme bylinky, vejce a zamícháme. Postupně do směsi přisypeme obě mouky a zaděláme si těsto. Na pomoučněném válu si z něj vyválíme několik hadů, ze kterých pak odkrajujeme nočky. Ty pak dáme vařit do vroucí osolené vody na cca 3 minuty (z tohoto množství bude noků poměrně dost, takže doporučuji vařit na etapy a pokud je nechcete mít rozvařené, tak je neházejte do hrnce všechny najednou). Měly by vyplavat na povrch, to znamená, že už jsou hotové a můžeme je vyndat. Pokud by se vám přece jen povedlo je rozvařit, tak se nic neděje. Vznikne vám krásně tvarovatelná hmota, takže si z ní můžete uplácat knedlík, jako jsem to udělala já. : D


Když si vaření časově dobře rozvrhnete, mělo by vám to vyjít akorát do oběda, kdy už bude kachna připravená na vytažení z trouby. Takže můžete vše zkompletovat a vychutnat si tu dobrotu, se kterou jste se celé dopoledne piplali. : )) 

Žádné komentáře:

Okomentovat