Jáhly jsem si
oblíbila z příloh asi ze všeho nejvíce. Kromě toho, že jsou bezlepkové jsou
taky nenáročné na přípravu a dají se využít jak na slané, tak i sladké pokrmy.
Jáhly jsou malé
žluté kuličky, které se vyrábějí loupáním prosa. Tato plodina pochází z Asie.
Dříve byla hojně využívána i v naší kuchyni, pak ji ale vystrnadily
,,moderní" přílohy jako rýže, těstoviny nebo brambory.
Také jsou bohaté na
řadu vitaminů skupiny B a minerální látky jako jsou křemík, fosfor, hořčík,
draslík, měď, železo a zinek. Asi jediné mínus je, že mají vysoký glykemický
index (obsahují cca 70 % sacharidů), ale někde jsem četla, že díky vláknině,
kterou obsahují, se zmíněný glykemický index snižuje.
Jak už jsem psala na
začátku, jáhly jsou jednoduché na přípravu. Stačí je cca 20 minut povařit v
dvojnásobku osolené vody (dokud se voda nevypaří). Jen ještě před samotným
vařením je třeba je 3x propláchnout horkou vodou. To abychom se zbavili jejich
přirozené nahořklé chuti.
Nejčastěji je
používám právě jako přílohu k masu, rybě, nebo je ještě po uvaření osmažím na
pánvi s nějakou zeleninou, žampiony, cuketou apod. Také se dá sehnat jáhelná
kaše, tu si dělám ráda na snídani. Často využívám i jáhelnou mouku na pečení (o
vánocích jsem třeba dělala linecké z této mouky). A jáhly se dají také použít
na tradiční staročeský jáhelník, na který jsem sem nedávno dávala recept.
Možností je spousta,
stačí si vybrat :)
Žádné komentáře:
Okomentovat