středa 27. ledna 2016

Jáhly - zdravá příloha

Jáhly jsem si oblíbila z příloh asi ze všeho nejvíce. Kromě toho, že jsou bezlepkové jsou taky nenáročné na přípravu a dají se využít jak na slané, tak i sladké pokrmy.

Jáhly jsou malé žluté kuličky, které se vyrábějí loupáním prosa. Tato plodina pochází z Asie. Dříve byla hojně využívána i v naší kuchyni, pak ji ale vystrnadily ,,moderní" přílohy jako rýže, těstoviny nebo brambory.

Také jsou bohaté na řadu vitaminů skupiny B a minerální látky jako jsou křemík, fosfor, hořčík, draslík, měď, železo a zinek. Asi jediné mínus je, že mají vysoký glykemický index (obsahují cca 70 % sacharidů), ale někde jsem četla, že díky vláknině, kterou obsahují, se zmíněný glykemický index snižuje.

Jak už jsem psala na začátku, jáhly jsou jednoduché na přípravu. Stačí je cca 20 minut povařit v dvojnásobku osolené vody (dokud se voda nevypaří). Jen ještě před samotným vařením je třeba je 3x propláchnout horkou vodou. To abychom se zbavili jejich přirozené nahořklé chuti.

Nejčastěji je používám právě jako přílohu k masu, rybě, nebo je ještě po uvaření osmažím na pánvi s nějakou zeleninou, žampiony, cuketou apod. Také se dá sehnat jáhelná kaše, tu si dělám ráda na snídani. Často využívám i jáhelnou mouku na pečení (o vánocích jsem třeba dělala linecké z této mouky). A jáhly se dají také použít na tradiční staročeský jáhelník, na který jsem sem nedávno dávala recept.

Možností je spousta, stačí si vybrat :)



Žádné komentáře:

Okomentovat