Říkám si, že na začátku je dobré vyslat nějakou zprávu o tom, proč jsem se vlastně rozhodla zřídit si blog zaměřený na pečení, zdravý životní styl, stravování, recepty... Co mě k tomu vedlo... napsat něco o sobě.
Tak tedy do toho! :) To, že ráda peču už jsem psala, ale celé to má daleko hlubší význam.
Už nějakou dobu využívám různé informační zdroje a pročítám knížky spojené se stravováním a fungováním lidského těla. Dozvídám se tak o dobrých a špatných vlastnostech většiny potravin a jaký mají vliv na naše zdraví. To mě dovedlo k tomu, že jsem zprvu hodně omezila příjem pšeničných výrobků a před nedávnem jsem se rozhodla ji úplně vypustit.
Ale nebylo to jenom tak, že jsem si někde něco přečetla a podlehla nějakému trendu. Vždycky jsem byla totiž dost rozežraná a nedovedla jsem si představit, že bych se nějakého jídla vzdala. Nedovedla jsem si ani představit, že bych nedej bože měla třeba cukrovku, nebo alergii na lepek.
Důvodem, jak to celé začalo, byly náhlé dlouho přetrvávající migrény a zažívací problémy - a proto mě taky první napadla pšenice (lepek). Tak jsem se dostala k jedné knížce o jídle, o vitaminech, škodlivinách, o mechanismech v našem těle a tak všelijak... a přišlo mi to docela zajímavé. Začala jsem se zajímat víc a zajímám se pořád. :)
A moje postřehy? Prý po vysazení pšenice (ale i sacharidů - nebo alespoň omezení; různých škrobů apod. - samozřejmě to všechno spolu souvisí) odezní celá řada zdravotních problémů - hodně se to spojuje s alzheimerem, ale právě i zažívací problémy, kožní onemocnění a další.
Kdo trpíte na ekzém, tak jste taky určitě postřehli, že po některých jídlech se vám kůže zhorší. To je jeden z viditelných vlivů našeho stravování.
Za sebe musím říct, že na migrény už netrpím, zažívání se mi také zlepšilo a celkově se cítím lépe. Bez pšenice se také hubne, tak to poznám až za nějaký delší časový horizont, zatím vyčkávám. :)
A že by mě mrzelo, že si nedám chleba nebo jiné pečivo? Nebo těstoviny, brambory, knedlíky? A co něco sladkého - sušenky, piškoty? Zdá se to být hrozné, ale mně už ani nepřijde divné, že si to nedám. Nepřijdu si o nic ochuzena, naopak jsem objevila nepřeberné množství potravin, o kterých jsem neměla ani páru. Navíc, protože mě to baví v kuchyni, spoustu věcí si udělám domácích (chleba, knedlíky), takže bez zbytečných škrobů a jiných přídavků. Také zkouším nové a neobvyklé recepty, které si často upravuji podle sebe. Řadu z nich tu určitě uvidíte. Také se plánuji zaměřit na jednotlivé potraviny, které používám s vysvětlením, proč jsou dobré a čím nám prospívají. Takže se máte na co těšit!
Žádné komentáře:
Okomentovat